migsvetsning

Vid gasskyddad metallbågsvetsning (vilken också är känd som gasbågsvetsning, MIG- eller MAG-svetsning) upprätthålls en ljusbåge mellan en kontinuerlig, trådelektrod och ett arbetsstycke. Ljusbågen och svetssmältan skyddas av en ström av en inert eller aktiv gas. Metoden är användbar för de flesta material och tillsatsmaterial i form av tråd finns för ett stort område av metaller.

MIG-MAG-svetsning är till sin natur mer produktiv än MMA, där produktivitetsförluster uppkommer varje gång en svetsare gör uppehåll, för att ersätta en använd elektrod. Materialförluster är också ett resultat från svetsning med MMA, där en stump från varje elektrod kastas. För varje inköpt kilo av belagd elektrod, blir 65 procent en del av svetsen (resten blir bortkastat). Användandet av solidtråd eller rörtråd har ökat denna effektivitet till 85 – 90 procent.

MIG-MAG-svetsning är en mångsidig metod, som kan avsätta svetsgods med mycket hög produktivitet i alla lägen. Metoden användes allmänt hos klenare till medelgrova plåtarbeten och för konstruktioner i aluminiumlegeringar, speciellt där hög produktivitet vid manuellsvetsning krävs. Introduktionen av rörelektroder har medfört ökade användningsområden i grova plåtkonstruktioner.